Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Staropolskie zrazy wołowe zawijane

Składniki: 50 dag. zrazówki wołowej łyżka smalcu 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Farsz: 4 suszone grzyby 1/4  szklanki kaszy gryczanej łyżka masła żółtko sól pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnie ugotować je w niewielkiej ilości osolonej wody z moczenia. Wywar zostawić. Mięso pokroić na…

Swojska wołowina w piwie

Składniki: 1 kg. wołowiny 5 cebul 1/2 kostki masła 1/2 litra jasnego piwa cukier sól pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę pokroić w piórka i…

Soczysta wołowina z chrupiącymi warzywami

Składniki: 80 dag. szpondra wołowego 1/4 szklanki oliwy pieprz, kolendra, tymianek 2 łyżki octu winnego jarzynka łyżka miodu papryka czerwona, żółta i zielona 4 pieczarki 1 marchewka sól łyżka masła Sposób przyrządzenia: Szponder wołowy pokroić na 4 równe kotlety średniej grubości. Połączyć oliwę z octem winnym i dodać przyprawy. Przełożyć mięso do gotowej marynaty i…

Wołowina duszona z boczkiem i grzybami

Składniki: 50 dkg mięsa wołowego bez kości 2 łyżki mąki 10 dkg wędzonego boczku bez skóry i nadmiaru tłuszczu 1 łyżka posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 15 dkg grzybów ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu miesnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i ,osuszone mięso pokroić…

Pieczeń wołowa czosnkiem pachnąca

Składniki: 50 dkg wołowiny, dobrej bez kości 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pasty pomidorowej ½ łyżeczki kurkumy 2 szklanki bulionu mięsnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, czosnek przekroić na połowę, cebulę pokroić drobno.  Umyte i osuszone mięso ponacinać ostrym nożem i w…