Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Wołowina po kaszubsku

Składniki; 1 kg zrazówki wołowej 15 ząbków czosnku sól pieprz łyżka majeranku łyżka masła pół szklanki bulionu pół szklanki białego wytrawnego wina 10 dag. słoniny Sposób przyrządzenia: Mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć roztartym z majerankiem czosnkiem, owinąć w folię i zostawić na 24 godziny w lodówce. Następnego dnia oprószyć solą, pieprzem, naszpikować cienkimi paskami słoniny,…

Pieczeń wołowa w ziołach

Składniki: 50 dag. wołowiny na pieczeń pęczek tymianku pęczek rozmarynu 2 ząbki czosnku pół szklanki oliwy sól pieprz 10 dag. boczku wędzonego 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i razem z połową tymianku i połową rozmarynu włożyć do moździerza i ucierać tak długo, aż powstanie pasta. Na koniec dodać 2 łyżki…

Pikantne flaki

Składniki: 1 kg. flaków wołowych 40 dag. wołowiny z kością 2 marchewki pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła porcja rosołowa kurczaka ząbek czosnku sól przyprawa do flaków 1 łyżka mąki Sposób przyrządzenia: Flaki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Wołowinę ugotować w 3 litrach wody. Na 30 minut przed końcem…

Wołowina po debreczyńsku Marzeny

Składniki: 4 plastry wołowiny zadniej 3 cebule ząbek czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki w proszku majeranek suszony pół łyżeczki kminku 75 dag. ziemniaków 4 strąki zielonej papryki 4 pomidory 8 kiełbasek debreczyńskich lub 40 dag. kiełbasy paprykowej Sposób przyrządzenia: Mięso posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na…

Wołowina z grzybami i czerwoną cebulą

Składniki: 1 kg. wołowiny 3 łyżki oliwy 4 czerwone cebule 30 dag. kurek 250 ml. czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu wołowego sól pieprz Sposób przyrządzenia: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i podgrzać. Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić do naczynia i opiec w piekarniku przez 10…