Składniki:
- 1 kg. flaków wołowych
- 40 dag. wołowiny z kością
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- porcja rosołowa kurczaka
- ząbek czosnku
- sól
- przyprawa do flaków
- 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzenia:
Flaki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Wołowinę ugotować w 3 litrach wody. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone warzywa. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Do wołowiny dodać porcję kurczaka, pokrojony czosnek, zrumienioną cebulę, sól, przyprawę do flaków i gotować jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić. Flaki odcedzić, drobno pokroić ,zalać zimną wodą , zagotować, odcedzić i wypłukać. Zalać wywarem i gotować ok. 3 godzin. Zaprawić mąką lekko zrumienioną na maśle, dodać posiekane mięso i marchewkę, zagotować. Podawać z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad