Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Ostre pulpety wołowe z kukurydzą

 

Składniki:

• 70 dag mielonej wołowiny
• 2 średnie cebule
• 2 zielone papryki
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 200 ml rosołu (może być z kostki)
• 15 dag kukurydzy konserwowej
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
• pieprz
• sól

Wołowe filety w winnym sosie

Składniki: • filet wołowy 800 g • 2 selery naciowe • 1 cebula • 2 marchewki • masło • goździki • gałka muszkatołowa • 1 kostka bulionowa • liście laurowe • butelka czerwonego wytrawnego wina • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę, goździki oraz pokrojony seler, całość…

Gulasz bacy

Składniki: • 60 dag chudej wołowiny • 5 średnich cebul • 300 ml rosołu ( może być z kostki) • 5 ząbków czosnku • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki • 3 łyżki smalcu wieprzowego • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka octu winnego • 1 łyżeczka zmielonego kminku…

Steki z bananami

Składniki: 60 dag. polędwicy wołowej 3 banany 2 łyżki masła po pół łyżeczki kminku i kurkumy 1/4 łyżeczki przyprawy curry szklanka śmietanki kremówki łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny posypać pieprzem. Banany pokroić na grube plastry i skropić sokiem z cytryny , aby nie…

Gulasz z serc wołowych

Składniki: 50 dag. serc wołowych 2 łyżki masła łyżka mąki 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 dag. pomidorów po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki papryczka chilli 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Serca obgotować, pokroić w kostkę, posypać pieprzem i podsmażyć na stopionym maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i…