Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wołowiny

Świąteczna pieczeń z polędwicy wołowej

Składniki: 1 polędwica wołowa ok. 1,5 kg Zaprawa: 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka sosu do steków 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżeczki posiekanego czosnku 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zaprawy wymieszać. Polędwice oczyścić z błon i resztek…

Befsztyk wołowy z grzybami

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 10 dkg grzybów 4 dkg smalcu 2 dkg masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry o grubości 3 cm., przyprawić. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry wraz z trzonami, udusić na maśle, przyprawić. Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno smalec i obsmażyć szybko na nim befsztyki.…

Antrykot wołowy z jabłkiem

Składniki: 40 dkg polędwicy wołowej 2 łyżki oleju 2 kwaśne jabłka ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso szybko umyć, dokładnie osuszyć, ,przyprawić odstawić na 30 minut. Rozbić delikatnie dłonią. Na patelni rozgrzać mocno olej, obrumienić szybko porcje mięsa z obu stron. Jabłka pokroić w plastry o grubości około 1 cm, usunąć rdzeń…

Antrykot wołowy mojej babci

Składniki: 40 dkg polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso szybko umyć, osuszyć, ,przekroić w poprzek włókien na 2 do 3 porcji, przyprawić. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, i szybko obsmażyć porcje z obu stron aby zamknąć pory mięsa. Masło rozetrzeć z tartą cebulką,…

Supełki z wołowiny i szynki

Składniki: • 400g cielęciny • 80g surowej szynki w plasterkach • 3łyżki oliwy z oliwek • 1ząbek czosnku • 1łyżka wazowa bulionu • ½ kieliszka wytrawnego białego wina • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić  w paseczki a wołowinę w plastry po czym związywać razem w małe supełki. W między czasie na rozgrzanym tłuszczu…