Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Antrykot wołowy z jabłkiem

Składniki:

  • 40 dkg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 kwaśne jabłka
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso szybko umyć, dokładnie osuszyć, ,przyprawić odstawić na 30 minut. Rozbić delikatnie dłonią. Na patelni rozgrzać mocno olej, obrumienić szybko porcje mięsa z obu stron. Jabłka pokroić w plastry o grubości około 1 cm, usunąć rdzeń wraz z gniazdami nasiennymi. Na każdym antrykocie ułożyć dwa plastry jabłka, polać śmietaną i zapiec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Tak przygotowane antrykoty posypać zieleniną i podawać z frytkami oraz ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *