Składniki: 4 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny 7 dag rodzynek kawałek imbiru (ok. 3 cm) 3 łyżki brązowego cukru 2 szklanki soku jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ŁYŻKI OLEJU WIELKOPOLSKIEGO 4 medaliony z polędwiczek wieprzowych sól pieprz 2 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie: Sos jabłkowy: Jabłka umyj, obierz i posiekaj.…
Tag: mięso z wieprzowiny
Listy
Kotlety mielone z cukinią
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 cukinie pęczek szczypiorku 1 kajzerka 1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior drobno pokroić i razem wymieszać. Kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajko, cukinię z szczypiorkiem, odciśniętą z mleka kajzerkę, zioła…
Listy
Wędzony boczek z warzywami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 25 dag wędzonego boczku 20dag ziemniaków 20dag marchewek 10 dag fasoli szparagowej 2 jajka tymianek koperek sól pieprz słodka papryka ostra papryka oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć, nie obierać. Przekroić na ćwiartki. Następnie oprószyć solą, pieprzem, paprykami, świeżym tymiankiem i polać oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20…
Listy
Smakowite pulpeciki
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. mięsa mielonego sól pieprz 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko cebula majeranek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 2 marchewki Przygotowanie: Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, pokrojoną cebulę w kostkę i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszamy, formujemy równej wielkości kulki. Wrzucamy do gotującej się wody z…