Składniki: 50 dkg wątróbki 1 łyżka mąki, 2/3 szklanki dobrej śmietany 2 cebule sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Tak przygotowaną wątróbkę pokrajać ukośnie w plastry o grubości 1.5 cm, posypać pieprzem i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu…
Tag: mięso z wieprzowiny
Golonka
Nóżki wieprzowe lub golonka w kapuście z grzybami
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 4 nóżki wieprzowe 1 kg kwaszonej kapusty 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku listek laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, kapelusze pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, obsmażyć na maśle. Nóżki wieprzowe sparzyć, oczyścić z pozostałości szczeciny, zalać niewielką ilością wody,…
Karkówka
Schab lub karczek świąteczny
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karkówki wieprzowej 1 duże kwaśne jabłko natka pietruszki i kolendry liść laurowy, pieprz ziarnisty sok z 1 cytryna sól, pieprz Marynata: 1 szklanka białego wytrawnego wina ½ szklanki oleju 4 ząbki czosnku Sposób przyrządzania: Mięso umyj i dokładnie osusz. Zmiksuj czosnek z olejem i winem. Karczek przyprawić pieprzem i solą, skrop sokiem…
Szynka
Zrazy wieprzowe zawijane z szynką
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 3 duże cebule 20 dkg szynki wędzonej olej 150g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Każdy kotlet delikatnie rozbić, a następnie na każdym położyć plaster szynki. Całość zawinąć i spiąć wykałaczką , ewentualnie obwiązać bawełnianą nitką. Cebulę obrać…
Wieprzowina
Pieczeń z karczku wieprzowego
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karczku 2 cebule 5 dag wędzonej słoniny 1 łyżka stołowa musztardy 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 5 dag tłuszczu sól i pieprz, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Pokrojoną w kostkę słoninę wytopić na patelni, a na otrzymanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać mięso i lekko je…