Składniki:
- 4 nóżki wieprzowe
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- listek laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, kapelusze pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości, obsmażyć na maśle. Nóżki wieprzowe sparzyć, oczyścić z pozostałości szczeciny, zalać niewielką ilością wody, dodać obraną i przekrajaną cebulę, listek laurowy, pieprz i sól. Gotować do miękkości, po czym wyjąć nóżki, a do tego samego rondla włożyć kapustę, układając na wierzchu nóżki, dusić co najmniej 30 minut, dodać grzyby. Podawać z pieczywem i chrzanem lub musztardą.