Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z cielęciny

Fricandeau cielęce z ostrym sosem

Przygotować tak samo ćwiartkę cielęciny jak poprzednią, rozbić na płasko pałką, naszpikować słoniną, posolić, skropić cytryną, nałożyć plasterkami szynki, zwinąć, mocno związać szpagatem i włożyć do radia. Osobno uszatkować rozmaitych jarzyn, jak do poprzedniej, jedną sparzoną i uduszoną na maśle cebulę i dusić tak długo razem, aż się mięso zrumieni i będzie zupełnie miękkie. Wtedy…

Gicz cielęca duszona

Składniki: 3 kg giczy cielęcej, 100 g cebuli, 100 g marchwi, 100 g smalcu wieprzowego, 20 g mąki, 5 g czosnku, 30 g soli. Sposób przyrządzenia: Gicz umyć, zdjąć wierzchnią błonę, pociąć na porcje. Cebulę i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce. Tartymi warzywami obłożyć mięso i odstawić na godzinę. Następnie gicz obrać z warzyw,…

Pieczeń cielęca z rożna

Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać trzeba często masłem lub smarować piórkiem, podstawiwszy brytfannę pod pieczeń, żeby sos na nią…

Paprykarz

Składniki: • 60 dag cielęciny z łopatki przedniej • 1 cebula • 5 dag smalcu • 2 łyżeczki mąki • sól • słodka mielona papryka • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, pokroić w kostkę, osolić. Oprószyć mąką. Obrumienić mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodać drobno pokrajaną cebulę, podlać…

Wątróbka cielęca w sosie śmietanowym

Składniki: 50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, 2-3 łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sosu pieczeniowego (z torebki), szczypta estragonu, pieprz i sól, olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę pokroić w dosyć wąskie paski, cebulę drobno posiekać. Umyte jabłka pokroić na talarki(usunąć gniazda nasienne), oprószyć mąką, obsmażyć na oleju,…