Składniki:
- 3 kg giczy cielęcej,
- 100 g cebuli,
- 100 g marchwi,
- 100 g smalcu wieprzowego,
- 20 g mąki,
- 5 g czosnku,
- 30 g soli.
Sposób przyrządzenia:
Gicz umyć, zdjąć wierzchnią błonę, pociąć na porcje. Cebulę i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce. Tartymi warzywami obłożyć mięso i odstawić na godzinę. Następnie gicz obrać z warzyw, osolić oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano, przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, startą marchew i cebulę, podlać woda i powoli udusić do miękkości. Przed zakończeniem duszenia dodać roztarty z solą czosnek, zagotować.
Podawać z gotowanymi ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.