Składniki: 60 dag wołowiny 2 cebule strąk czerwonej papryki mąka tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które zbić lekko tłuczkiem po czym obtoczyć je w mące. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanym, tłuszczu, wówczas przełożyć go do rondla, podlać odrobiną wodą i trzymać na małym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie pokroić…
Tag: mięso wołowe
Wołowina
Szaszłyczek z prymatem
by Joachim Tkaczyk • • 0 Comments
Wołowina
Pieczeń wołowa z groszkiem
by Halina • • 0 Comments
Składniki: 80 dag wołowiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki roztopionego masła 75 dag zielonego groszku 10 dag masła Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć mięso do brytfanny, wokół obsypując go groszkiem i posypując wiórkami masła. Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150…
Wołowina
Mielona pieczeń z ananasem
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 kromka chleba ½ szkl. soku pomidorowego 1 jajko olej 5 plastrów ananasa 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać a kromki chleba pokroić w małe kosteczki i dodać całość do mięsa razem z jajkiem i sokiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz…
Wołowina
Zrazy duszone z ziemniakami i grzybami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 1 kg ziemniaków 4 cebule 5 dag suszonych grzybów 1 szkl. śmietany łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby wcześniej namoczyć po czym gotować je około 30 minut, wówczas je odsączyć i pokroić w paseczki. W między czasie wołowinę pokroić w zrazy, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem. Podsmażyć mięso…