Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 szkl. śmietany
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby wcześniej namoczyć po czym gotować je około 30 minut, wówczas je odsączyć i pokroić w paseczki.
W między czasie wołowinę pokroić w zrazy, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem.
Podsmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie ziemianki gotować około 10 minut po czym je pokroić w plastry.
Do rondla przelać tłuszcz ze smażenia mięsa i układać w nim na przemian pokrojoną cebulę, ziemniaki oraz zrazy.
Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę i trzymać na małym ogniu do miękkości mięsa.