Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wołowe

Mięsne kulki po tajsku

 

Składniki:

  • 70 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • olej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 5 szalotek
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki chilli

     

    Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki kolendry w proszku.

 

Mięsne dranie

Składniki: 6 ziemniaków większych 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jaja 2 kopiaste łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso przyprawić, dodać połowę drobno posiekanej cebuli, sól, pieprz, wymieszać. Zemniaki obrać, ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jaja, szczyptę soli, mąkę, wymieszać. Na patelnię wlać olej, wykładać łyżką ciasto ziemniaczane, następnie…

Czeski gulasz

Składniki: 2 grube parówki 5 -6 ziemniaków papryka w proszku kminek kostka rosołowa trochę mąki do zagęszczenia sól, pieprz Przygotowanie: Parówki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Troszkę podsmażamy i posypujemy obficie papryką. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, dużo kminku, sól i pieprz do…

Wołowe kotlety z boczkiem

Składniki: 35 dag mięsa wołowego bez kości 6 dag wędzonego boczku 2 dag margaryny 1/3 szklanki mleka cebula olej jajko 10 kromek bułki ½ kajzerki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso wołowe razem z wędzonym boczkiem zemleć w maszynce. Bułkę zalać ciepłym mlekiem, a gdy napęcznieje, trochę odcisnąć. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć i dodać do mięsa.…

Befsztyki z żółtym serem

Składniki: 50 dag wołowiny bez kości 8 dag sera edamskiego 8 dag tłuszczu 20 dag cebuli łyżka oleju sól pieprz zielenina Sposób wykonania: Mięso pokrajać na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z grubszym sitkiem po czym dodać do niego łyżkę oleju, żółtko oraz ser pokrojony w kostkę. Całość dokładnie wymieszać i  uformować niezbyt grube,…