Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięsne

Pieczeń wieprzowa z kukurydzą i pieczarkami

Składniki: 2 kg karkówki 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik mini kukurydzy sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, oprószyć solą i pieprzem. Piec 2 ½  godziny w temperaturze 175 stopni C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wodą/ około 2 szklanki/. Większe ogórki przekroić na połówki. Pieczeń podawać…

Wołowina w sosie z kaparami

Składniki: ½ kg wołowiny 1 łyżeczka rozmarynu 5 łyżek oliwy 2/3 szklanki białego wina 2 łyżki  kaparów sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka  skórki z cytryny Sposób wykonania: Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić  mięso 25 minut, kilka razy obracając.…

Królik z gruszkami w ziołach

Składniki: 2 sprawione średniej  wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz  do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą  i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać  wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…

Wątróbka cielęca z bananami

Składniki: 4 kawałki wątróbki cielęcej 2 banany 1 łyżeczka przyprawy curry sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki wody, zeszklić. Wątróbkę lekko rozbić, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na tym samym tłuszczu. Zdjąć z patelni wątróbkę  i cebulę , lekko osolić. Na patelni roztopić masło…