Składniki:
- 300 g gotowanej cielęciny
- włoszczyzna z rosołu
- ½ namoczonej w mleku bułki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- łyżka masła
Składniki: 150 g suszonych grzybów 200 g wędzonej szynki 1-2 cebule łyżka masła sól pieprz 1-2 łyżki tartej bułki jajko Sposób wykonania: Grzyby zalać odrobiną wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować po czym zemleć w maszynce razem z szynką. Następnie cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do niego grzyby i…
Składniki: 5-6 łyżek startego chrzanu łyżka soku z cytryny 5 łyżek dżemu borówkowego 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina sól łyżka miodu Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przed podaniem mocno schłodzić. Idealny do mięs, jajek i wędlin.
Składniki: 7-9 surowych ziemniaków 150 g wędzonego boczku cebula sól pieprz łyżka masła 1 surowe jajko Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Następnie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ziemianki oraz boczek pokrojony w kostkę. Dodać jeszcze jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 800 g ugotowanych ziemniaków 2 surowe żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki posiekanego koperku łyżka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Ziemniaki zemleć w maszynce. Następnie żółtka utrzeć razem ze śmietaną i masłem po czym dodać do ziemniaków. Wrzucić jeszcze posiekany koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.