Składniki: 250 g cukru w kostkach pomarańcza Sposób wykonania: Koski cukru ocierać o wyparzoną pomarańczę. Następnie zalać je 1/3 szkl. wody i doprowadzić do wrzenia stale mieszając aż powstanie gesty syrop. Wówczas zdjąć go z ognia i ucierać, rozcieńczając sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Tag: mięs
Dodatki
Farsz z suszonych grzybów i wizygi do pasztecików
by Bożena Gutowska • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych borowików łyżka masła 1 cebula 2 jajka 200 g wizygi sól pieprz Sposób wykonania: Borowiki namoczyć w wodzie po czym je ugotować. Wizygę również ugotować w wodzie. W między czasie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie grzyby odcedzić, posiekać i wrzucić do cebulki. Całość przesmażyć po czym dodać ugotowane…
Dodatki
Farsz z wątróbki z rumem do pasztecików
by Kaśka Pilarska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wątróbki cielęcej 50 g słoniny 1 cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól 3 łyżki masła ¼ bułki francuskiej kieliszek madery łyżka rumu gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Wątróbkę pokroić na małe kawałki, który wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną słoninę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość wymieszać i dusić…
Bliny
Bliny z jabłkami
by Natalia Kmiecik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki 6 słodko-kwaśnych jabłek 6 jajek 75 g drożdży 2 szkl. mleka śmietanka Sposób wykonania: Mleko, drożdże oraz połowę maki wymieszać dokładnie ze sobą po czym odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie jabłka wstawić do piekarnika i upiec, wówczas przetrzeć przez sito. Gdy ciasto podrośnie dodać jabłeczny przecier, resztę mąki oraz…
Bliny
Bliny pszenne ze śmietaną
by Elżbieta Dominiak • • 0 Comments
Składniki: 2 ½ szkl. mleka 2 jajka 40 g drożdży ½ szkl. śmietanki 3 szkl. mąki 5 łyżek masła sól cukier Sposób wykonania: Do ciepłego mleka wsypać mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać do niego żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto…