Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs

Płacze chrzan na salaterce…..

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…

Sos tzatziki

Składniki: 350 ml gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu 3 średnie świeże ogórki 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub drobno posiekać. Posolić. Obciążyć talerzykiem i poczekać, aż puści sok. Osączyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę,…

Polskie ragu

Składniki: marchew pietruszka seler 1 lub 2 duże cebule dużo czosnku pomidory papryka. mięso do wyboru: wołowo-wieprzowe, drób lub inne mielone Produkty Kamis: przyprawa do mięsa kminek sól czosnkowa Sposób przygotowania: Wszystkie jarzyny utrzeć na tarce lub zmiksować robotem, włożyć do rondla z grubym dnem (długo dusimy), dodajemy do nich przyprawę Kamis (do mięsa duszonego…