Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 1 jajko woda Farsz: 20 dag grzybów 2 cebule 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Namoczone grzyby ugotować i drobno posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wymieszać z grzybami, 2 jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, układać na nim gałki z mięsa wielkości…
Tag: masło
Ryby
Stek z tuńczyka pychotka
by Roman • • 0 Comments
Dodatki
Kapusta pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 pokrojona główka kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brązowego cukru 4 rozdrobnione ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dużym rondlu rozgrzać masło i olej, dodać czosnek, przez chwilę podgrzewać, a następnie dodać kapustę i cukier, dusić przez około 5 minut, dodać ocet winny. Dusić dalsze…
Ciastka
Pascha Wielkanocna
by x • • 0 Comments
Składniki: 1 kg twarogu 5 żółtek 200 g masła 250ml śmietanki 30% 250g cukru pudru 100g rodzynków 100g słodkich migdałów 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 50g daktyli 50g fig 1/2 laski wanilii wiśnie z konfitury, winogrona i kandyzowane owoce do przybrania. Sposób przyrządzenia: Wanilię zetrzeć na drobnej tarce. Migdały sparzyć i obrać, rodzynki umyć…