Składniki: 2 opakowania budyniu waniliowego 25 dkg masła 2/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia:Budynie ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu, z tym że w proporcjach na jedno opakowanie -ugotować dwa budynie, muszą być gęste. Jak masa wystygnie zmiksować z masłem i gotowe.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap
Tag: masło
Ciastka
Ciastko z dziurką
by agap • • 0 Comments
Składniki: 125g masła 80g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 8-10 szt landrynek 1 szklanka mąki 1 szczypta soli Sposób przyrządzenia:Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki…
Likiery
Super advocat Ewy
by Ewa • • 0 Comments
Mam przepis na adwokata super Składniki: 8-10 sztuk żółtek 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 0,5 l wódki 1 kostka masła Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę potem dodać cukier waniliowy i powoli dolewać wódkę. Jeżeli ktoś lubi adwokat mocniejszy to proszę dodać 250 ml wódki i 250 ml…
Dodatki
Masło ziołowe
by edison • • 0 Comments
Składniki: 1/4 kostki masla śmietankowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, estragonu, szpinaku, zielonej cebuli sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa imbir Sposób przygotowania: Zieleninę opłukać i utrzeć w mikserze. Czosnek zmiażdżyć. Rozetrzeć masło, dodać zieleninę, doprawić przyprawami i zmiksować. Włożyć do lodówki.
Zupy
Zupa selerowa
by edison • • 1 Comment
Składniki: 1 duży seler 2 łyżki stołowe masła 1,5 l bulionu łyżka pokrojonego koperku pieprz gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: Seler umyć i pokroić w cieniutkie plastry. Dusić na rozgrzanym maśle. Potem wlać bulion i dusić przez kolejne 20 min. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodać natkę. Można też zrobić zasmażkę z 1/3 szklanki…