Składniki:
- 125g masła
80g cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
8-10 szt landrynek
1 szklanka mąki
1 szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki podzielić na 4 części. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, w "okienko" wkładając po 2-4 kawałki cukierka w zależności od wielkości. Piec 10-11 min. w 200 st. C na drugiej polce od dołu. Ciastka zostawić na papierze do całkowitego wystudzenia, inaczej "nici" z landrynkowych okienek.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap