Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki posiekanej natki sól pieprz Sposób wykonania: 2 łyżki masła utrzeć z bułka tartą, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Następnie oddzielić mięso od żeber, nie przecinając go do końca, tak aby powstała kieszeń. Doprawić do smaku solą oraz…
Tag: masło
Porady i Ciekawostki
Masło grzybowe Tomasza
by Tomasz Zwierzchowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kurek 1/3 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ½ kostki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i przesmażyć na łyżce rozgrzanego masła. Wówczas dodać do niej drobno posiekane grzyby. Wymieszać i zalać winem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i nadal trzymać…
Porady i Ciekawostki
Masło Martini Tomasza
by Tomasz Zwierzchowski • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl Martini dry ½ kostki masła szczypta białego pieprzu sól cukier Sposób wykonania: Masło pozostawić na 30 min w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Wówczas dodać Martini dry i całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Uformować masło w wałek, zawinąć w folię aluminiową o zamrozić.
Porady i Ciekawostki
Masło z orzeszków arachidowych Tomasza
by Tomasz Zwierzchowski • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl orzeszków ½ szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek dodać posiekane orzeszki. Całość dokładnie zmiksować . Następnie przelać całość do wyparzonego słoika. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 miesięcy.
Porady i Ciekawostki
Rydze smażone na maśle Uli
by Urszula Chruściel • • 0 Comments
Składniki: ½ kg rydzów 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie umyć i oczyścić, odcinając nóżki. Na patelni rozgrzać masło oraz olej. Smażyć grzyby z ob. Stron na złoto. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem. Idealnie smakują do grzanek.