Składniki: 1 szkl suszonych grzybów cebula 2 łyżki masła łyżka mąki sól biały pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je 3 szklankami wody. Następnie dodać pokrojoną na cztery części cebulę i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów. Wówczas wywar przecedzić usuwając cebulę, natomiast grzyby przetrzeć przez sito. Natomiast na…
Tag: masło
Porady i Ciekawostki
Sos z kapeluszy zielonek
by Patrycja Knap • • 0 Comments
Składniki: 12 kapeluszy zielonek łyżka masła 1 szkl rosołu 2 cebule łyżka mąki 3 łyżki śmietany kremowej łyżka posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Zielonki dokładnie oczyścić po czym drobno posiekać. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać zielonki i smażyć aż większość powstałego płynu wyparuje. Wówczas oprószyć całość mąką i obsmażyć. Zalać rosołem…
Porady i Ciekawostki
Poparzona babka
by Patrycja Dymna • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Pascha jak z obrazka
by Bożena Kawka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg półtłustego twarogu 6 ugotowanych na twardo żółtek 1 kostka masła 30 dag cukru pudru laska wanilii garść migdałów Sposób wykonania: Do masła dodać cukier i całość dokładnie utrzeć. Następnie ser zemleć dwa razy i stopniowo nie przerywając ucierania dodawać do maślanej masy. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze sparzone, obrane i posiekane…
Porady i Ciekawostki
Cielęce nerki w maśle
by Dominika Mrozik • • 0 Comments
Składniki: 4 nerki cielęce 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 szkl bulionu warzywnego Sposób wykonania: Mięso oczyścić z błon i tłuszczu po czym natrzeć je solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnku po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Wówczas zalać mięso bulionem i trzymać na małym ogniu około…