Składniki:
- ½ kg brokułów
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- łyżka masła
- ¾ szkl śmietany
- koper
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
Składniki: 1 szkl zielonego agrestu łyżka mąki łyżka masła ½ szkl śmietany żółtko sól cukier Sposób wykonania: ½ szkl wody wlać do rondla i zagotować. Wówczas wrzucić umyty agrest i gotować na małym ogniu, aż stanie się miękki. Następnie całość zmiksować na gładką masę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym dodać masę agrestową. Całość…
Składniki: 4 cebule ½ szkl mleka łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Obrana cebulę pokroić na cząstki, które zalać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości wówczas je odcedzić i rozgnieść widelcem. Następnie mleko wlać do rondla, dodać do niego cebulę i zagotować. Wówczas dodać masło, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła łyżka mąki łyżka octu łyżka karmelu sól cukier Sposób wykonania: Piwo podgrzać na małym ogniu po czym wymieszać go z woda i zalać kiełbasę. Dodać jeszcze posiekaną cebulę pokrojona plastry. Trzymać na małym ogniu około 20 minut. Następnie na…
Składniki: 6 jaj wędzona makrela łyżeczka oliwy łyżeczka masła ¼ pęczka szczypiorku Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je odcedzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wówczas delikatnie wydrążyć żółtka. Następnie z makreli usunąć ości oraz skórę i do mięsa wrzucić żółtka. Dodać jeszcze oliwę oraz masło o całość dokładnie utrzeć na jednolitą…