Składniki: 1 kg grzybów maślaków 2 cebule 5 niewielkich pomidorów szklanka śmietany 2 łyzki tłuszczu 2 łyżeczki mąki sól pieprz posiekana drobno natka pietruszki Sposób wykonania: Grzyby umyć, pokroić w paski, a cebulkę w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu ale nie rumienić! Do garnka włożyć grzyby i cebulę, posolić i dusić na niezbyt dużym…
Tag: maślaki
Jajka
Jajecznica z maślakami
by Iwona Szymborska • • 0 Comments
Składniki: 8 jajek 250 g maślaków 2 łyżki masła cebula 50 g słoniny 2 łyżki mleka posiekana pietruszka sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby pokroić po czym udusić je na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulką. W między czasie jajka roztrzepać z mlekiem, solą oraz pieprzem . Następnie słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni,…
Jajka
Jajecznica na słoninie z maślakami
by Asia Paczkowska • • 0 Comments
Sałatki
Grzybowa sałatka Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 500 g kapeluszy: maślaków, podgrzybków, prawdziwków 2 cebule ½ łyżeczki kminku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oleju ½ łyżeczki miodu sól pieprz ½ łyżeczki posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i trzymać na ogniu ok. 10-12 min po…
Maślaki
Maślaki w śmietanie
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1i1/2 kg. maślaków 2 cebule 10 dag. masła sól pieprz 300 ml. śmietany kremówki 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć ok. 10 minut. Przygotowane maślaki zalać śmietaną. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku i posypać…