Składniki: 1 kg maślaków 1 duża cebula po 2 łyżki masła smalcu i oleju 3/4 szklani gęstej śmietanki sól siekana natka pietruszki Wykonanie: Idziemy do lasu nazbierać świeżutkich młodych maślaczków! Maslaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli. Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu…
Tag: maślaki
Maślaki
Grzyby duszone (maślaki, koźlaki)
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg maślaków • 1 cebula • 0.5 pietruszki • 1 łyżka masła • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, pokroić w paski, posolić i dusić na wolnym ogniu, dopóki nie puszczą soku. Cebule i pietruszkę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do grzybów, popieprzyć i chwilę razem poddusić.…
Grzyby
Gulasz z maślaków
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 75dkg maślaków 3-4 cebule 20dkg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 ½ łyżki smalcu 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz 3 łyżki posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty…