Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynata do mięs

Marynowana brukselka

Składniki: 1 kg brukselki ½ łyżeczki nasion kopru 10 ziaren ziela angielska łyżeczka cukru łyżka soli ¾ szkl. octu Sposób wykonania: Brukselkę  sparzyć wrzątkiem po czym ułożyć ciasno w słoikach. Następnie ocet zagotować z dodatkiem kopru, ziela angielskiego, cukru oraz soli po czym zalać zalewą brukselkę tak aby w każdym słoju znalazły się nasiona kopru…

Marynowany czosnek

Składniki: • 1 kg czosnku • 1 szkl. octu winnego • garść gorczycy • kilka ziaren pieprzu • kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki cukru • łyżka soli Sposób wykonania: 1 szklankę wody doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać ziele angielskie oraz pieprz i trzymać na ogniu ok. 10 min. po czy dodać jeszcze ocet,…

Marynowane buraczki z czosnkiem

Składniki: 3-4 kg małych buraczków ćwikłowych główka czosnku korzeń chrzanu kilka baldachów kopru Zalewa: ½ l octu ½ szkl. soli 2,5 szkl. cukru 4 ziarna pieprzu 8 ziaren gorczycy Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym je odcedzić i obrać. Następnie 4 l wody wymieszać z solą, octem, cukrem, pieprzem oraz gorczycą i doprowadzić do zagotowania.…

Marynowana sałatka z zielonych pomidorów

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 2 czerwone papryki 6 cebul ½ szkl. soli Zalewa: 2 szkl. octu winnego 10 goździków 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 4 listki laurowe ½ łyżeczki estragonu łyżeczka orczycy Sposób wykonania: Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia połowę soku które puściły…

Marynowane gruszki

Składniki: • 2 kg gruszek • 30 dag cukru • 6 g kwasku cytrynowego • kawałek cynamonu • 5-6 goździków Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne. W między czasie zagotować ¾ l wody, wówczas włożyć do niej gruszki i trzymać na ogniu ok. 2-3 min. Po tym czasie gruszki wyjąć…