- 1 szklanka soczewicy /czerwona /
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- olej
- sól, pieprz, cukier do smaku
Składniki: 1 ½ kg marchewki 3 jajka 5 dkg suszonych grzybów 3 duże cebule kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka posiekanej zieleniny/natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek/ bułka tarta sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę, seler i pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby namoczyć i odstawić…
Składniki: 1 puszka białej fasoli konserwowanej 10 dkg masła 3 marchewki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki płynnego miodu 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, poddusić na tłuszczu z niewielką ilością wody. Fasolę osączyć na sicie. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie około 25 minut, osączyć i…
Składniki: 5 marchewek 2 jabłka sok z cytryny cukier 2 łyżki jogurtu tymianek Sposób wykonania: Marchewki zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce i skropić je sokiem z cytryny, przełożyć do marchewki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku tymiankiem oraz cukrem. Na koniec wmieszać majonez.
Składniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por / zielona część 1 szklanka kaszy manny listek laurowy 2 ziela angielskie przyprawa typu Vegeta sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: W garnku zagotować 1 ½ litra wody , dodać umytą porcję rosołową i umyte,…