Składniki:
- 500 g marchewki
- 2 papryki
- 3 łyżeczki ziarna sezamowego
- pęczek dymki
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego
- 50 g orzechów laskowych
- łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier
Składniki: marchew ½ czerwonej papryki ½ ogórka kilka gałązek kopru sól chili szczypta imbiru 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w plasterki, paprykę w paski a ogórka w kostkę. Następnie skropić oliwą i dorpawić do smku solą, chili, posiekanym czosnkiem i imbirem. Dokładnie wymieszać i udekorować koperkiem.
Składniki: 60 dag marchewki cytryna 2 kwaskowate pomarańcze kilka kropli olejku pomarańczowego sól cukier puder Sposób wykonania: Obrane pomarańcze podzielić na cząstki. Następnie obrane marchewki pokroić w plasterki. Skropić całość sokiem z cytryny oraz olejkiem pomarańczowym. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem pudrem.