Składniki: • 1 gotowy spód biszkoptowy, • 3 łyżki cukru, • 1 łyżka śmietany, • 50 dag sera śmietankowego (potrójnie mielonego) • 50 ml ajerkoniaku, • 50 dag świeżych malin, • cukier puder do posypania. Sposób przyrządzenia: Ser utrzeć z cukrem, śmietaną i ajerkoniakiem na gładką masę. (Gdyby masa okazała się za luźna dodać łyżeczkę…
Tag: maliny
Torty
Torcik malinowa fantazja
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: • 6 dag masła • 5 łyżek cukru • 1 jajko • 2 łyżeczki kakao • 1/3 szklanki mąki pszennej_ • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • szczypta proszku do pieczenia Nadzienie: • 25 dag malin • 4 łyżki cukru • 1 opakowanie serka homogenizowanego (125 g) • 20 dag twarogu • 10 dag…
Drób
Piersi z kurcząt w chrupiącej makowej panierce
by marek • • 0 Comments
Składniki: Piersi z kurczaka – 0,8 kg Sałatka Śródziemnomorska Bonduelle – 300 g Kalafior romanesco – 200 g Ziemniaczki drobne – 250 g Pistacje – 50 g Ser Mozarella – 80 g Mak – 150 g Maliny – 150 g Miód – 100 g Marchewka paryska – 250 g Pomarańcze – 350 g Masło –…
Zupy
Zupa malinowa czysta z poziomkami
by marek • • 0 Comments
Zagotować litr malin w wodzie, tyleż poziomek na surowo przetrzeć wraz z gotowanymi malinami przez sito. (Poziomek z pestkami nie powinno się gotować, bo zawsze będą cierpkie). Rozpuścić wodą w stosownej ilości ile się chce mieć zupy, wsypać cukru do smaku i zaprawić tak samo, jak zupę borówczaną. Podać na gorąco lub na zimno z…
Konfitury
Konfitura z malin
by Teresa • • 1 Comment
Składniki: 2 kg świeżo zerwanych malin 25 dkg dkg cukru 0,5 l wody Sposób przyrządzenia: Z cukru i wody ugotować bardzo gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce malin wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny. Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut.…