Skład: 1 kg malin 10 dkgkilka łyżek cukru. Sposób przyrządzenia: Świeże maliny należy przebrać nie myjąc (kupione umyć), wsypać do wyprażonych w piekarniku słoików, zasypać cukrem, delikatnie ugniatając aby więcej się zmieściło. Słoik zamknąć, wstawić do garnka, podłożyć lnianą ściereczkę, wlać wodę tak aby zakryła 3/4 wysokości słoiczka i gotować 15-20 min. od momentu zagotowania się wody w garnku albo po zagotowaniu…
Tag: maliny
Torty
Tort jabłkowy
by Bahus • • 0 Comments
Ciasto:
- 1 gotowy spód biszkoptowy,
- 150 g konfitur z malin
Masa i dekoracja:
- 250 ml białego wina,
- 370 g cukru,
- 1 i 1/2 laski cynamonu,
- 4-6 goździków,
- 1 kg jabłek,
- 24 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 400 g twarożku śmietankowego,
- sok i starta skórka z 1 cytryny.
- 60 ml calvadosu,
- 750 ml śmietany kremówki,
- 12 mrożonych malin,
- 15 g pistacji,
- 10 g wiórków czekoladowych
Porady i Ciekawostki
Maliny…
by marek • • 1 Comment
Na terenie Polski występują trzy gatunki malin. Najbardziej popularna jest malina właściwa (Rubus idaeus), kolczasty krzew rosnący dziko w lasach, zaroślach i na zrębach. Jej aromatyczne, czerwone owoce są znane każdemu. Jest to gatunek preferujący miejsca nasłonecznione i żyzne. Czasem występuje jako roślina pionierska. Można u nas spotkać także dwa gatunki zielnych bylin: rozprzestrzenioną w…