Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort jabłkowy

Ciasto:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy,
  • 150 g konfitur z malin

Masa i dekoracja:

  • 250 ml białego wina,
  • 370 g cukru,
  • 1 i 1/2 laski cynamonu,
  • 4-6 goździków,
  • 1 kg jabłek,
  • 24 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 400 g twarożku śmietankowego,
  • sok i starta skórka z 1 cytryny.
  • 60 ml calvadosu,
  • 750 ml śmietany kremówki,
  • 12 mrożonych malin,
  • 15 g pistacji,
  • 10 g wiórków czekoladowych

Masa jabłkowa:
Wino gotować 10-15 min z 250 ml wody, 100 g cukru, 1/2 laski cynamonu i 2-3 goździkami, stale mieszając. 700 g jabłek obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, gotować w winie 5-7 min, wyjąć, wystudzić. Zalewę przetrzeć przez sito, gotować 5 min. 10 łyżeczek żelatyny wymieszać z zimną wodą, rozpuścić w zalewie. Dodać jabłka, wymieszać i wystudzić. Biszkopt przekroić na dwa placki. Jeden włożyć do tortownicy, posmarować konfiturami, wyłożyć masę jabłkową.
Masa twarożkowa:
Twarożek utrzeć z 150 g cukru, sokiem i skórką z cytryny i 20 ml calvadosu. 250 ml śmietany ubić, dodać do sera razem z resztą rozpuszczonej żelatyny. Masę wyłożyć na jabłka, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Tort chłodzić 3-4 godziny, wyjąć z tortownicy
Sposób dekorowania:
500 ml śmietany ubić z 20 g cukru, nieco odłożyć, resztą posmarować tort. Bok tortu porysować widelcem. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Tort schłodzić.
300 g jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić na 12 plastrów. 250 ml wody zagotować z resztą cahadosu i cukru, laską cynamonu i goździkami. włożyć jabłka, gotować 5 minut. Jabłka wyjąć i wystudzić. Syrop gotować, aż zgęstnieje, posmarować nim jabłka. Plastry ułożyć na torcie i ozdobić malinami, Brzeg tortu posypać posiekanymi pistacjami, środek czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *