Ciasto:
- 1 gotowy spód biszkoptowy,
- 150 g konfitur z malin
Masa i dekoracja:
- 250 ml białego wina,
- 370 g cukru,
- 1 i 1/2 laski cynamonu,
- 4-6 goździków,
- 1 kg jabłek,
- 24 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 400 g twarożku śmietankowego,
- sok i starta skórka z 1 cytryny.
- 60 ml calvadosu,
- 750 ml śmietany kremówki,
- 12 mrożonych malin,
- 15 g pistacji,
- 10 g wiórków czekoladowych
Masa jabłkowa:
Wino gotować 10-15 min z 250 ml wody, 100 g cukru, 1/2 laski cynamonu i 2-3 goździkami, stale mieszając. 700 g jabłek obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, gotować w winie 5-7 min, wyjąć, wystudzić. Zalewę przetrzeć przez sito, gotować 5 min. 10 łyżeczek żelatyny wymieszać z zimną wodą, rozpuścić w zalewie. Dodać jabłka, wymieszać i wystudzić. Biszkopt przekroić na dwa placki. Jeden włożyć do tortownicy, posmarować konfiturami, wyłożyć masę jabłkową.
Masa twarożkowa:
Twarożek utrzeć z 150 g cukru, sokiem i skórką z cytryny i 20 ml calvadosu. 250 ml śmietany ubić, dodać do sera razem z resztą rozpuszczonej żelatyny. Masę wyłożyć na jabłka, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Tort chłodzić 3-4 godziny, wyjąć z tortownicy
Sposób dekorowania:
500 ml śmietany ubić z 20 g cukru, nieco odłożyć, resztą posmarować tort. Bok tortu porysować widelcem. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Tort schłodzić.
300 g jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić na 12 plastrów. 250 ml wody zagotować z resztą cahadosu i cukru, laską cynamonu i goździkami. włożyć jabłka, gotować 5 minut. Jabłka wyjąć i wystudzić. Syrop gotować, aż zgęstnieje, posmarować nim jabłka. Plastry ułożyć na torcie i ozdobić malinami, Brzeg tortu posypać posiekanymi pistacjami, środek czekoladą.