Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Talarki z sera

Skład:   250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie cukru waniliowego 70 g maki 100 ml mleka 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z cytryny         Sposób wykonania:   Wymieszać mikserem na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jak racuchy.      

Hamburger, hamburgery, hamburgery…..

Tłumaczyła Anerite: Smacznego. Moje uwagi ogólne i wyjaśnienia. Poniżej podaje 10 przepisów na hamburgery z ekskluzywnego miesięcznika pt.”Better homes & gardens” (czyli lepsze domy i ogrody dosłownie, po polsku byśmy powiedzieli „dobrze prowadzony dom i ogród”). Z podanych składników są tez takie, których nie ma w Polsce, wtedy albo trzeba zastąpić podobnymi albo opuścić. Wówczas…

Bigos piracki

Skład: 0.5 kg. pieczarek 0.5 kg mięsa wieprzowego (gulaszowego) 0.5 kg. kiełbasy 3 cebule 1 papryka czerwona puszka groszku konserwowego koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku   Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę na tłuszczu dusimy. Cebulę skroić w półksiężyce, kiełbasę pokroić i razem z cebulą podsmarzyć. Kiedy mięso będzie już miękkie włorzyć razem z…

Bigos

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,     Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada Jest…

Ciasteczka – Melomakarona

Skład:   1 i 1/2 szklanki oleju z oliwek 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru 1/4 szklanki koniaku 3/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki potartej skorki pomarańczowej     Sposób przygotowania:   Ubijamy wszystko razem mikserem około 5 minut.  Dodajemy ok. 1 kg mąki 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2…