Skład:
1 i 1/2 szklanki oleju z oliwek
1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki koniaku
3/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżeczki potartej skorki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Ubijamy wszystko razem mikserem około 5 minut.
Dodajemy ok.
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wyrabiamy ciasteczka wielkości jajka
Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Kiedy będą się piekły przygotowujemy syrop:
2 szklanki miodu
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Gotujemy to około 5 minut, zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni.
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika wrzucamy je na chwilę do gotującego się syropu. Następnie posypujemy je siekanymi orzechami z cynamonem i tartym goździkiem.