Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Świąteczne wykwintne śniadanie

Składniki: 4 gofry z mąki razowej lub bułeczki razowe 8 plastrów bekonu 16 zielonych szparagów z wody 8 jajek w koszulkach Sos: 1/4 kostki masła 2 żółtka jaj 1 łyżeczka soku z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Szparagi ugotować wg przepisu, odłożyć w ciepłe miejsce. Bekon zrumienić na patelni z nie przywierającą powłoką, odłożyć…

Szpinak w cieście francuskim

Składniki: 4-5 wiązek świeżego szpinaku(moze być mrożony ok.80dkg) dwa opakowania ciasta francuskiego pół kostki sera feta łyżka masła 4 łyżki oliwy kostka rosołowa cebula jajko 4ząbki czosnku sól, pieprz. opcjonalnie łyżka serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie pod koniec dodajemy czosnek, szpinak płuczemy bez siekania dodajemy do garnka.…

Naleśniki z mango

Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka sól do smaku Farsz: ½ szklanki dżemu z mango 2 łyżki masła 2 łyżki likieru pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem…

Naleśniki z morelowym farszem

Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka sól do smaku Farsz: ½ szklanki dżemu morelowego 2 łyżki miąższu z granatow 2 łyżki masła 2 łyżki wódki, likieru, lub rumu 2 łyżki prażonych płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście…