Składniki: 20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli 2 cebule 4 ugotowane ziemniaki 3 łyżki oliwy 5 łyżek octu winnego 1 łyżeczka mielonej gorczycy zielenina Sposób przyrządzenia: Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę…
Tag: makrela
Przekąski
Kanapki z wędzoną makrelą
by mariola • • 0 Comments
Składniki: kromki z bułki wecka 1 wędzona makrela masło 2 jajka sól pieprz cebula Sposób przyrządzenia: Wędzoną makrelę obrać ze skóry, dokładnie usunąć ości, rozdrobnić. Każdą kromkę posmarować cienko masłem i nałożyć nań rozdrobnioną rybę. Z jajek usmażyć rzadką jajecznicę, posolić, dodać pieprzu, rozsmarować na chlebie pokrytym wędzoną makrelą i posypać drobno posiekaną cebulą.
Jajka
Jajka faszerowane pastą z makreli
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 5 jajek • 3 ogórki korniszony • 1 mała makrela • 1/2 pęczka szczypiorku • 3 łyżki majonezu przyprawy: • sól, pieprz • suszona papryka Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Makrelę obrać z ości, dokładnie rozetrzeć…
Jajka
Jajka faszerowane rybą wędzoną
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 6 jajek ugotowanych na twardo • 20 dag wędzonej ryby • 1 łyżeczka oliwy • 1 łyżeczka masła • 1/4 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć ości, zmielić, dodać ugotowane żółtka, oliwę i masło. Wszystko razem utrzeć, dodać szczypiorek, wymieszać. Ostrożnie napełnić…
Sery
Krem z bryndzy i twarożku
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 10 dkg bryndzy • 15 dag twarożku • 15 dag wedzonej makreli • 5-7 rzodkiewek • 3 cebule ze szczypiorkiem • zielony koper • sól • pieprz • papryka • 1 łyżka gęstej śmietany • 1 łyżka majonezu Sposób przyrządzenia: Bryndzę, twarożek, śmietanę i majonez rozetrzeć. Przyprawić sola i pieprzem, dodać sporo papryki.…