Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: makaron

Tagliatelle z grzybowym sosem

Składniki: 25 g suszonych smardzów 30 g masła 250 g śmietany 1 łyżka wina marsala sól pieprz sok z ½ cytryny 400 g tagliatelle Sposób wykonania: Smardze zalać wodą i moczyć około 30 minut. Po tym czasie większe pokroić na mniejsze kawałki a małe pozostawić w całości po czym dusić je na rozgrzanym maśle około…

Fusilli z sosem i węgorzem

Składniki: 1 pęczek trybuli 1 cebula 1 łyżka masła 25- ml śmietany sól pieprz 200 g wędzonego węgorza 300 g makaronu fusilli Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę po czym wlać śmietanę i trzymać na małym ogni aż stanie się gęsta i aksamitna. Wówczas włożyć do sosu kawałki węgorza oraz listki trybuli. Delikatnie…

Fettuccine z płynnym sosem

Składniki: 100 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 ml bulionu 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz listki bazylii 400 g makaronu fettuccine 100 g startego sera Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć  boczek pokrojony w kostkę po czym dodać do niego posiekaną cebule i czosnek. Trzymać na ogniu…

Orecchiette z bobem

Składniki: 500 g bobu sól 200 g boczku 3 ząbki czosnku 2 pęczki rukoli 200 g sera owczego 400 g makaronu orecchiette 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotowca około 6 minut po czym go odcedzić i obrać ze skórki. Następnie boczek pokrojony w kostkę przesmażyć  na rozgrzanej…

Kolanka z brokułami

Składniki: 400 g brokułów 1 cebula 200 g serka gorgonzola 400 g makaronu kolanka sól 1 łyżka oliwy 125 ml śmietany gałka muszkatołowa pieprz Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki po czym zblanszować  je w osolonej wodzie około 3 minut. Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym zalać ją śmietaną i doprowadzić  do…