Składniki: 25 dag makaronu 4 plastry wędzonego łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 szkl gęstej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku kilka listków bazylii sól pieprz 2 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić…
Tag: makaron
Porady i Ciekawostki
Wstążki z brokułami i wędzoną szynką
by Marek Cholewiński • • 0 Comments
Składniki: 30 dag makaronu wstążki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 10 dag wędzonej szynki 1 brokuł 1 szkl bulionu warzywnego ½ szkl startego parmezanu 1 op orzeszków piniowych ½ łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu Sposób wykonania: Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy wymieszanej z łyżką masła przesmażyć posiekaną cebulę. Wówczas dodać…
Porady i Ciekawostki
Wstążki z zielonym groszkiem z boczkiem
by Adam Guzowski • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 4 plastry wędzonego boczku ½ papryki 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 szkl zielonego groszku ½ szkl pokrojonego sera mozzarella szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym rozprowadzić ją mlekiem. Cały czas mieszając trzymać na…
Porady i Ciekawostki
Wstążki z polędwicą i grzybami
by Anka Glinka • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 2 łyżki masła 1 polędwiczka wieprzowa 4 grzyby ½ papryki 2 cebulki dymki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka listków mięty 1 szkl bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso pokrojone w paseczki. Wówczas dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną paprykę oraz grzyby. Doprawić do smaku…
Porady i Ciekawostki
Zapiekany makaron z serem cheddar
by Barbara Pater • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 30 dag sera cheddar 3 szkl mleka 1 łyżka oleju ¾ szkl bułki tartej 3 łyżki mąki 3 łyżki masła ½ łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sosu worcester Sposób wykonania: Na rozgrzanym mleku przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem. Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu do momentu, aż sos…