Składniki:
- 40 dag makaronu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl mleka
- 4 plastry wędzonego boczku
- ½ papryki
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 szkl zielonego groszku
- ½ szkl pokrojonego sera mozzarella
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym rozprowadzić ją mlekiem.
Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zestawić rondelek na bok.
Następnie pokrojony boczek przesmażyć na patelni po czym dodać paprykę oraz skórki z cytryny.
Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut.
Po tym czasie dodać zielony groszek, oraz wcześniej przygotowany sos.
Wrzucić jeszcze pokrojoną mozzarellę i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu a po odcedzeniu wymieszać je z sosem.