Składniki:
- 30 dag makaronu wstążki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 dag wędzonej szynki
- 1 brokuł
- 1 szkl bulionu warzywnego
- ½ szkl startego parmezanu
- 1 op orzeszków piniowych
- ½ łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
Sposób wykonania:
Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy wymieszanej z łyżką masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać szynkę pokrojoną w paseczki oraz różyczki brokuła.
Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Trzymać na małym ogniu około kilka minut po czym wlać bulion.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy po odcedzeniu włożyć do sosu.
Całość dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać parmezanem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.