Składniki:
- 25 dag makaronu
- 4 plastry wędzonego łososia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:
Szparagi ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie.
W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wówczas dodać odcedzone szparagi pokrojone na małe kawałki.
Wrzucić jeszcze obranego pomidora pokrojonego na cząstki oraz łososia pokrojone w cienkie paseczki.
Zalać całość śmietaną i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem.
W miedzy czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu a po odcedzeniu wymieszać go z sosem.
Przed podaniem udekorować parmezanem i bazylią.