Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z morszczuka w sosie

 

Składniki:

 

  • 60 dag filetów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • kilka listków szałwii
  • gałązka koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Filety morszczuka natrzeć pieprzem i przełożyć je do garnka, wówczas zalać je mlekiem.
W miedzy czasie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać miód i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Następnie dodać wino, ocet balsamiczny oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast do ryby z mlekiem wrzucić kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie przełożyć rybę do rondla z sosem i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Przed podaniem udekorować ziołami i plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *