Składniki:
- 60 dag filetów
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka jasnego miodu
- 4 łyżki śmietany
- 2 szkl mleka
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- kilka listków szałwii
- gałązka koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety morszczuka natrzeć pieprzem i przełożyć je do garnka, wówczas zalać je mlekiem.
W miedzy czasie na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać miód i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Następnie dodać wino, ocet balsamiczny oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast do ryby z mlekiem wrzucić kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie przełożyć rybę do rondla z sosem i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Przed podaniem udekorować ziołami i plasterkami cytryny.