Składniki:
- 60 dag filetów z soli
- 25 dag winogron
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Umyte winogrona przekroić na połówki usuwając pestki.
Następnie na łezce rozgrzanego masła zarumienić łyżkę mąki po czym rozprowadzić ją bulionem.
Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas wlać śmietanę, białe wino oraz dodać musztardę.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze winogrona.
Pozostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Natomiast filety oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć je w mące.
Smażyć je na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto.
Przed podaniem polać winogronowym sosem.
Udekorować gałązką koperku.