.jpg)
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek letniego mleka
- 375 g mąki
- 500 g obranych ziemniaków
- 4 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
.jpg)
Składniki: • 45-50 dag mąki • 2 łyżeczki mielonego imbiru • 4 jajka • 2 żółtka • 25-30 dag cukru • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego • 1 łyżeczka mielonych goździków • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: • 2 białka • 45 dag cukru Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać i…
Składniki: 4 dag masła, 4 dag mąki, 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki), sól. Sposób przyrządzenia: Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na…
Skład: 15 dag mąki 10 dag masła 6 dag migdałów 6 dag cukru Sposób przyrządzenia: Migdały obieramy i rozcieramy drobno. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, cienko wałkujemy i formujemy małe rogaliki. Ułożone na posypanej mąką blasze, pieczemy kilka minut w lekko rozgrzanym piekarniku (rogaliki mają być blade!). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem…