.jpg)
.jpg)
Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 – 3 łyżki mąki • smalec do smażenia (może być olej) • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać. Zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą i czosnkiem. Odsączyć nieco masę, dodać jajka, mąkę, sól…
Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…
Składniki: • 5 łyżek mąki • 10 dag cukru pudru • 12,5 dag miękkiego masła • 1 jajko • 1 żółtko • parę łyżeczek konfitury z róży Sposób przyrządzenia: Masło zmiksować na pulchną masę, dodać całe jajko, żółtko, cukier puder i mąkę, dalej miksować aż powstanie jednolite ciasto, dość luźne. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.…
Składniki: 250 g masła, 3 łyżki mąki, 600 ml zimnej wody, 2 żółtka, łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: W garnku roztopić 60 g masła. Dodać mąkę i nie rumienić. Wymieszać na jednolitą puszystą masę. Wlać 600 ml lekko osolonej, zimnej wody, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Trzymać na małym ogniu, stale mieszając,…