Składniki: 1 szkl. mąki kostka masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. białek 1 szkl. maku łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy tłuszcz bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…
Tag: mak
Ciastka
Ciastka z miodem i makiem
by Aleksandra Kusiak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. miodu 200 g cukru 2 szkl. maku oliwa Sposób wykonania: Miód zagotować z dodatkiem cukru, wówczas dodać mak, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 15 minut, aby masa się lekko zarumieniła. Następnie rozsmarować ją na blasze wysmarowaną oliwą i odstawić aby lekko przestygła. Po czym rozwałkować ją wałkiem owiniętym folią, którą…
Ciasta
Placek z makiem
by Malwina Szymanek • • 0 Comments
Składniki: 250 g maku 250 g cukru pudru 200 g bakalii 8 jajek 60 g bułki tartej łyżka miodu masło bułka tarta gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 3 razy w maszynce. Następnie dodać do niego bakalie oraz miód. Żółtka utrzeć razem cukrem po czym dodać je do maku…
Ryż
Ryż z makiem, rodzynkami i miodem
by Iwona Roszak • • 0 Comments
Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki masła 700 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g maku 100 ml miodu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i zemleć 2 razy. Następnie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie mleko zagotować…
Węgry
Naleśniki z makowym farszem
by Karolina Maj • • 0 Comments
Ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól Farsz: 120 g maku garść rodzynek 100 ml mleka 80 g cukru 2 torebki cukru waniliowego sól Sposób wykonania: Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.…