Składniki: 400 g groszku konserwowego 400 g przedniej jagnięciny 40 g tłuszczu 1 łyżka zmielonego maku wywar mięsny 1cebula 0,1l białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebule obrać po czym posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę po czym doprawić solą i pieprzem. Podlać wywarem…
Tag: mak
Sosy
Sos makowy z miodem
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: łyżka maku 6 łyżek miodu 1 szkl. oliwy 6 łyżek soku z grantów łyżeczka mielonej gorczycy ćwierć łyżeczki suszonego estragonu Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym odcedzić na sicie. Następnie dodać do niego miód, oliwę, sok z granatów, gorczycę i estragon. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. Idealny do zielonej sałaty.
Dodatki
Masa makowa do ciast
by Mariola Banasiak • • 0 Comments
Składniki: 800 g maku 1 ½ szkl. słodkich migdałów 20 gorzkich migdałów 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Mak sparzyć kilka razy wrzącą wodą po czym zemleć w maszynce. Następnie zmielić migdały i dodać je do maku razem z cukrem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Makowiec
Baba makowa
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…
Ciastka
Kruche babeczki Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka 40 dag masło 20 dag cukier puder 15 dag żółtka 3 sztuki kakao 2 dag mak 2 dag cynamon 10 dag cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem, mąkę należy przesiać na stolnicę,posiekać ją z tłuszczem i masą żółtkowo-cukrową, wyrobić ciasto ipodzielić je na 4 części. Do pierwszej dodać kakao, do…