Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: majeranek

Knedle ziołowe

Składniki: 60 dag ziemniaków 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka listków świeżego majeranku 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach soląc je pod koniec gotowania. Następnie je odcedzić i lekko ostudzić, wówczas obrać je ze skórki…

Cielęcina duszona z majerankiem

Składniki: 1 kg cielęciny przedniej 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wina Sposób wykonania: Cielęcinę oczyścić i osuszyć po czym oprószyć ja solą oraz pieprzem. Następnie natrzeć majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć cielęcinę z każdej strony po czym wlać 1…

Kotlety z nadzieniem z sera pleśniowego

Składniki: ½ kg mięsa mielonego bułka tarta jajko 500 gr sera pleśniowego oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz do smaku majeranek, słodka papryka Sposób wykonania: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy mięsnej formować kotleciki. Do środka każdego kotlecika włożyć kawałek sera pleśniowego. Dokładnie zlepić, obtoczyć w bułce tartej i smażyć…

Rosół na wątrobie cielęcej

Składniki: 100 g wątroby cielęcej jajko 30 g masła 4 łyżki bułki tartej ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z jajkiem po czym przełożyć do zmielonej wątroby. Dodać jeszcze natkę pietruszki, majeranek, czosnek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Z…

Marynata piwna do żeberek

Składniki: 1 szkl jasnego piwa 2 liście laurowe 1 łyżeczka posiekanego majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru kilka rozgniecionych ziarenek jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber. Wrzucić jeszcze ziarenka  jałowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć…