Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: łosoś

Ziemniaki zapiekane z plastrami wędzonego łososia

Składniki: 50 dkg ziemniaków 25 dkg wędzonego łososia w plastrach 1 cytryna 5 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wypłukać, obsączyć, pokroić w plastry. Plastry łososie pokroić na kawałki odpowiadające wielkością plastrom ziemniaków. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem, na każdym plastrze położyć wędzonego łososia, posypać…

Jajka z łososiem w galarecie

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 15 dag wędzonego łososia ½ l bulionu 2 łyżeczki żelatyny cytryna 2 pomidory sól Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do  wrzenia po czym rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do ostygnięcia. W między czasie jajka przekroić na połówki, które oprószyć solą i przykryć plasterkami łososia. Gdy bulion zacznie tężec zalać…

Kokardki z łososiem i cukinią

Składniki: 300 g makaronu kokardki 1 cukinia 250 g wędzonego łososia 250 g serka mascarpone Pęczek koperku 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól pieprz 5 łyżek oliwy Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie posiekany czosnek i obrana cukinię pokrojoną w kostkę wrzucić na rozgrzana oliwę, trzymać około 8…

Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem

Składniki: 12 ziemniaków 50 dkg wędzonego łososia 2 cebule 2 jajka 5 łyżek śmietany 1 pęczek koperku olej 1 cytryna sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać. Chłodne ziemniaki przekroić na połówki, ostrożnie wydrążyć łyżeczką część miąższu. Wydrążony miąższ rozgnieść lub zmielić. Filety z łososia…