Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • 50 dkg wędzonego łososia
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać. Chłodne ziemniaki przekroić na połówki, ostrożnie wydrążyć łyżeczką część miąższu. Wydrążony miąższ rozgnieść lub zmielić. Filety z łososia drobno posiekać, dodać masę ziemniaczaną, obraną, pokrojoną drobniutko cebulkę, jajka, ewentualnie doprawić, wymieszać.  Farszem napełniać połówki ziemniaków. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać solo lub jako dodatek. Przed podaniem polać śmietaną, skropić sokiem z cytryny i obsypać posiekanym koprem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *